Oorlogsgetuige

Jan molenaar

Leeftijd aan het begin van de oorlog: 21

Woonplaats: Waddinxveen

MIJN OOM JAN WAS EEN “SOLDAAT VAN ORANJE”, een ENGElandvaarder.
Hij was in 1940 werkzaam als korporaal-marconist bij de Koninklijke Marechaussee Bureau Bijzondere opdrachten. Al snel werd hij uitgezonden naar Engeland om spionagewerk te doen tegen de vijand en dat is hem noodlottig geworden. Daar, in Engeland werd hij opgeleid door de Special Operation Executive/Dutch Section (SOE).
Vanwege zijn moed kreeg hij een opleiding om met een parachute gedropt te worden in het bezette Nederland. Hij was dus marconist en kon telefoonverbindingen maken voor onze mensen. Zo heeft hij verschillende keren spionageopdrachten uitgevoerd. Zijn schuilnaam was ‘Jan Maartens’.
In de vroege morgen van de Eerste Paasdag 1942 -28 maart- werd Jan Molenaar per parachute vanuit een RAF-vliegtuig gedropt boven Hellendoorn in Overijssel. In z’n val botste hij tegen een stenen put en bleef zwaar gewond liggen. Hij werd gevonden door zijn vriend, de 28-jarige Leo Andringa, die tegelijk met hem was neergekomen. Leo kon niet veel meer voor Jan doen. Hij diende hem de zelfmoordpil toe, die tot de uitrusting behoorde, groef een gat voor de parachutes en sleepte het lichaam van Jan achter de struiken.
Zijn lichaam is door de duitsers weggehaald en gecremeerd de urn is nooit meer gevonden, tot groot verdriet van zijn ouders.
Toen de oorlog voorbij was, werd aan hem Een onderscheiding verleend, Het bronzen kruis; na zijn leven dus: postuum…

Geplaatst door: Ella molenaar